Steenwijk

Steenwijk (Nedersaksisch: Steenwiek) is een stad in de Nederlandse provincie Overijssel. Het is met 17.002 inwoners (31 december 2008) de grootste plaats in de gemeente Steenwijkerland. Tot die gemeente behoren tevens de plaatsen Blokzijl, Vollenhove, de dorpen Kuinre en Giethoorn en nog enkele kleinere buurtschappen.

Op 1 januari 2001 werden de gemeenten IJsselham en Brederwiede aan Steenwijk toegevoegd. De inwoners van deze twee voormalige gemeenten waren het niet eens met de naam Steenwijk. Ze gaven aan een naam als "Kop van Overijssel" of "Steenwijkerland" beter te vinden omdat het bij alleen de naam Steenwijk leek alsof de gemeenten door Steenwijk waren geannexeerd. Daarom is de naam van de gemeente Steenwijk op 1 januari 2003 veranderd in Steenwijkerland. Recente gebiedsontwikkelingen bij Steenwijk zijn Tuk-Noord, Kornputkwartier, De Schans en Eeserwold. Steenwijk is na Kampen de grootste plaats in Noordwest-Overijssel, (ook wel de Kop van Overijssel genoemd).

Van oorsprong is Steenwijk een oude vestingstad. De grachten en stadswallen stammen uit de tijd van de Tachtigjarige Oorlog, toen Steenwijk een strategische plaats was in de strijd tussen de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden en Spanje.

Bron: Wikipedia

De Markt uit de lucht

De Markt ± 1900

De Markt

De Markt heden